Bregman Koffies' tip's en tricks!

Praktische Informatie: je verse koffiebonen opslaan

Net je koffiebonen binnen maar je wilt ze eigenlijk nog heel ff op de plank laten liggen? Geen probleem. Je kunt de koffiebonen bij kamertemperatuur uit de zon in een luchtdichte, droge verpakking (doosje, blik) zo'n drie weken bewaren zonder dat zij veel van hun smaak verliezen.

Iets te ambitieus geweest bij het bestellen? Als je de koffiebonen langer wilt bewaren (enkele maanden bijvoorbeeld) zou je ze in een luchtdichte verpakking in de vriezer kunnen bewaren. Let op dat er geen vocht bij de bonen komt! De koelkast is geen goede optie omdat daar vaak geuren van eten rondhangen die regelrecht in je verse koffiebonen trekken.

Hoewel koffiebonen hun versheid verliezen na enkele weken, bederven zij niet gauw. Alleen de smaak neemt af en wordt fletser.

Praktische Informatie: het verschil tussen arabica en robusta koffiebonen

Kort antwoord: Het zijn 2 verschillende koffieplanten, arabica zijn koffiebonen van iets hogere kwaliteit. Robusta is makkelijker te groeien en is bitterder en daarom geschikt om koffie melanges wat extra krachtig te maken.

Er zijn meer dan 25 soorten koffieplanten, maar de Coffea Arabica en de Coffea Canephora zijn de belangrijkste. Dit zijn namelijk de planten waar resp. Arabica en Robusta koffiebonen vanaf komen, de koffiebonen die wereldwijd gedronken worden!

Meer dan 70% van de wereldwijde productie bestaat uit arabica koffiebonen omdat deze simpelweg het populairst zijn als gedronken koffie. De hoeveelheid robusta die geproduceerd wordt neemt echter toe omdat de kwaliteit van robusta koffiebonen steeds hoger wordt en de planten beter bestendig zijn tegen bijvoorbeeld ziektes.

In de regel is arabica koffie milder en robusta koffie pittiger (bitterder) waardoor veel melanges worden gemaakt van overwegend arabica met robusta als toevoeging om wat extra kracht aan een melange toe te voegen.

Copyright © 2018 Bregman Koffies. All rights reserved.